Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η αξία της ελιάς

Από πρόσφατες έρευνες και αναλύσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Χημείας - Βιοχημείας - Φυσικοχημείας Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ανακαλύψαμε για τις ελιές μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες:
- H ελιά έχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ελαιόλαδο. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να τρώτε τις ελιές από τη χωριάτικη σαλάτα παρά να βουτάτε στο λάδι.
- Όλες οι ελιές δεν είναι ίδιες. H κάθε ποικιλία ελιάς δεν διαφέρει μόνο σε γεύση, αλλά και σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά (κυρίως σε ποσότητες και δράση αντιοξειδωτικών).
- Οι Θρούμπες ελιές Κρήτης έχουν λιγότερη υγρασία, άρα και περισσότερο λίπος. Γενικότερα, οι ελιές δεν απαγορεύονται σε δίαιτες. Εντούτοις, αν το παρακάνετε, σας επιβαρύνουν με θερμίδες.
- Οι Κρητικές ελιές έχουν περισσότερα είδη αντιοξειδωτικών ουσιών -κυρίως πολυφαινολών (19 είδη)-, ενώ οι Θρούμπες Κρήτης έχουν λιγότερα είδη.
- Μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση έχουν οι Kαλαμών, οι Άμφισσας και οι Tσακιστές και μικρότερη οι Θρούμπες Κρήτης.
- H άλμη μέσα στην οποία τοποθετούνται οι ελιές για να ξεπικρίσουν είναι καλή πηγή πολυφαινολών. Γι’ αυτό, μην την πετάτε. Χρησιμοποιήστε τη για μαρινάδες, ως ζωμό για μαγειρευτά κρέατα ή για λαδόξιδο στις σαλάτες.
- Όλες οι ελιές είναι καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και βιταμινών A και E.

Ποικιλίες Ελιών
Θερμίδες
Θρούμπες Kρήτης
492
Καλαμών
212
Τσακιστές
257
Άμφισσας
146
Κρητικές μικρές
297

Πώς σας ωφελούν τα αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν την καταστροφή τους, και στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες φθοράς (γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνος κλπ.). H ισχυρή, λοιπόν, αντιοξειδωτική δράση που έχουν οι ελιές συμβάλλει:
•Στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.
•Στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
•Στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
•Στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σημείωση: Οι θερμίδες έχουν υπολογιστεί ανά 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι (20 μεγάλες ή 30 μικρές ελιές). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σπάνια βρίσκει κανείς στη βιβλιογραφία θερμίδες ανά είδος ελιάς, με τη βοήθεια όμως του κ. Mπόσκου και τις αναλύσεις του Εργαστηρίου Χημείας - Βιοχημείας - Φυσικοχημείας Τροφίμων υπολογίστηκαν και ανά ποικιλία.

1 σχόλιο:

  1. Σε όλα τα τόσο σημαντικά της παραπάνω ανάρτησης θα ήθελα προσθέσω ότι θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην καταλληλότητα των υλικων συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για το ελαιόλαδο και τις ελιές. Απαιτείται ιδιαίτερη ΠΡΟΣΟΧΗ ώστε να μην καθιστούμε το προϊόν επικίνδυνο από χημικκούς επιμολυντές οι οποίοι μεταναστεύουν από πλαστικά υλικά συσκευασίας μη κατάλληλα π.χ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αποθήκευση ελαιολάδου σε δοχεία λαδιών από τρακτερ και άλλα μηχανήματα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αποθήκευση του σε δοχεία από απεσταγμένο ή απιονισμένο νερό
    http://www.gcsl.gr/media/trofima/26.pdf
    YΓ. Συγχαρητήρια για όλες σας τις προσπάθειες.
    Λευτέρης Χατζής
    Γεωπόνος, MSc
    www.isolution.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή